Bruggenbouwer

Als je geconfronteerd wordt met de eindigheid van het leven komt er veel op je af. Hoeveel tijd heb ik nog? Wat staat mij te wachten? Wat wil ik nog wel en wat ik niet meer? Wat wil ik nog afronden? Hoe laat ik mijn nabestaanden achter? Al deze vragen en keuzes kunnen voorbij komen en wellicht nog veel meer.

De begeleiding die ik aanbied richt zich op deze fase van het leven. In de medische wereld wordt dit ook wel de Palliatieve fase genoemd. De zorg is niet meer gericht op genezen, maar op kwaliteit van leven voor jou en jouw dierbaren.

Uit onderzoek is gebleken, dat als deze zorg vroegtijdig wordt ingezet, dit een positief effect heeft op de kwaliteit van het leven. Uit dit zelfde onderzoek blijkt ook dat het voor mensen en naasten niet zo eenvoudig is om hun weg te vinden in de Palliatieve Zorg. Oorzaken hiervoor zijn de versnippering in de zorg, het complexe woud aan wet en regelgeving en het gegeven dat de dood moeilijk bespreekbaar is. Het is goed denkbaar dat jij ook niet goed op de hoogte bent.

Wat kan ik daarin betekenen?

Door middel van een intake gaan we samen op onderzoek wat de hulpvraag is. We bekijken of en wat ik daarin kan betekenen. Essentieel is of we een goede klik hebben om samen dit proces in te gaan.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Waar wil ik sterven.
  • Welke zorg moet geregeld worden.
  • Uitvaartwensen.
  • Keuze van uitvaartorganisatie.
  • Wilsverklaringen en hoe deze te borgen.
  • Praktische consequenties van het naderend overlijden en hoe daarop te anticiperen.

Omdat mijn plek naast die van jou en je dierbaren is kan ik de bruggenbouwer zijn.

Omdat mijn plek naast die van jou en je dierbaren is kan ik de bruggenbouwer zijn tussen jou/ jullie en andere organisaties. Ik kan daarin de belangen mede helpen vertegenwoordigen in het toch al zo complexe proces van het afscheid nemen van dit leven. Door een goed netwerk om mij heen, waar ik naar door kan verwijzen, kunnen allerlei aspecten die komen kijken bij de laatste levensfase  belicht worden en kan er ontzorgd  worden.